Titel: Geen gewoon Indisch meisje

Schrijver: Marion Bloem

Uitgeverij: Arbeiderspers, 1983

Titelverklaring: Het boek heet geen gewoon Indisch meisje, omdat het verhaal gaat over een Indisch meisje die in Nederland woont maar zich anders voelt omdat ze Indisch is. Ook zit ze met een soort van identiteitscrisis waardoor ze zich als 2 zusje voelt die precies het tegenovergestelde van elkaar zijn. Al met al is ze een soort ander Indisch meisje dan andere.

Motto: Het motto van dit boek is een gedichtje dat in het begin van het boek staat.

Thema: identiteitscrisis, familierelaties en afkomst

Tijd en Ruimte: het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in Indonesië. In het boek gaat het over 2 reizen die ze maken naar Indonesië en het gaat ook vooral veel over terugblikken naar vroeger.

Perspectief: het boek wordt vanuit de hoofdpersoon vertelt. (ik-perspectief)

Personages:

Hoofdpersoon --> Indische vrouw, ze woont in Nederland maar omdat ze zwart is voelt ze zich anders dan andere. Ze zit met een soort identiteitscrisis en daardoor leeft zij alsof ze uit twee zusjes bestaat. (Sonja en Zon) 

Sonja --> is een meisje met een Indische afkomst, maar gedraagt zich meer Nederlands. Ze heeft er geen moeite mee dat ze Indisch is en mengt zich goed in de Nederlandse maatschappij.

Zon -->  is zusje van Sonja maar gedraagt zich in tegenstelling tot Sonja meer Indisch en vind alles wat met haar afkomst te maken heeft heel interessant.

Moeder van hoofdpersoon --> moeder van hoofdpersoon, maar de hoofdpersoon mag haar moeder niet echt, omdat ze altijd streng is opgevoed door haar moeder. Hoofdpersoon maakt nog wel een reis met haar moeder naar Indonesië om de laatste wens van haar vader te vervullen.

Eddie --> vriend van hoofdpersoon. Met Eddie maakt de hoofdpersoon ook nog een reis naar Indonesië.

Samenvatting:

  • Toen Zon klein was kon ze zich heel slecht mengen bij de andere meisjes, terwijl Sonja dat wel altijd heel goed kon.
  • Sonja ging bij een meisje van school thuis spelen, maar werd toen door die moeder van dat meisje weggestuurd omdat ze "zwart" is. Pas toen kreeg Sonja een besef dat je getint was en dat andere mensen haar op een andere manier kunnen zien dan zij denkt.
  • Alles in huis was op Indonesië terugwees wordt uit het huis verdwenen. Hier heeft Zon het moeilijk mee maar gelukkig haal haar vader nog wel eens herinneringen terug van Indonesië.
  • Bij Zon ging het niet goed op het gymnasium en gaat daardoor naar het HBS. Bij Sonja gaat het wel goed op het gymnasium.
  • Zon wordt door heel veel uitzonderingen uiteindelijk toegelaten op de kunstacademie, maar ze spijbelde veel en gaat na 2 maanden van de school af.
  • Ze ontmoet Eddie, krijgen een relatie en gaan samenwonen. Zon en Eddie gaan samen naar Indonesië, want Zon hoopt daar haar "identiteit" te ontdekken.
  • De vader van Zon maakt een afspraak met Zon dat als haar vader niet meer in staat is om naar Indonesië te gaan met haar moeder, moet Zon gaan samen met haar moeder naar Indonesië om zijn kris af te geven aan oom Ventje.
  • Zon gaat naar haar ouderlijk huis en krijgt te horen dat haar vader is overleden.
  • Na de dood van haar vader gaat ze met haar moeder op reis naar Indonesië, wat ze had belooft aan haar vader. Zon heeft niet zoveel met haar moeder en heeft ook wisselende gedachtes over haar moeder.
  • Ze denken dat de kris van haar vader is verdwenen, maar vinden hem terug onder Zon haar kussen op e hotelkamer. Ze is bang dat ze hem kwijt raakt dus ze bind hem vast om haar lijf.
  • Als je terug in Nederland komt, heeft Eddie met een andere vrouw en heeft al zijn spullen al weggehaald. 
  • Ze zoekt contact met Boy, maar Boy heeft ook een vriendin.
  • Ze gaat naar een café en ziet daar een man Congo spelen. Ze krijgt gevoelens voor hem maar het blijkt dat hij ook een vriendin heeft.

Mijn eindoordeel van het boek geen gewoon Indisch meisje van Marion Bloem = 3 sterren (koe) Ik vond het boek Geen gewoon Indisch meisje van Marion Bloem lastig om te lezen. Het is natuurlijk een blauw boek en dat merkte ik tijdens het lezen. Ik begreep het verhaal niet helemaal, maar naarmate dat ik onderzoek had gedaan over het boek begon ik het boek wel meer te snappen. 

Praktische opdracht: E-mail: